Valentijnsdag Kortings Banner
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Chocolate Chip Cookies

Koekje van eigen deeg

In onderstaand artikel van Tubantia Enschede, wordt op komische wijze beschreven hoe een Enschedeër zijn email faudeur op kunstige wijze een koekje van eigen deeg geeft.


Begin artikel

Sluwe Enschedeër pakt 'seksafperser' met babbeltruc terug


ENSCHEDE - Mogelijk een miljoen Nederlanders hebben afgelopen tijd een zeer intimiderende afpersmail gekregen. Ook een Enschedese ICT'er. Maar hij sloeg terug. Met een list ontfutselde hij de afperser diens unieke IP-adres. Daarmee bezorgde de Twentenaar de politie een sterk wapen om de crimineel te achterhalen.

De Enschedeër kreeg per anonieme, niet te traceren mail, de opdracht om binnen 5 dagen 500 euro over te maken naar een bitcoinrekening. Anders zou er een beschamende seksvideo verspreid worden. De Enschedeër maakte echter sluw gebruik van de hebberigheid van de afperser.

Radeloos

De ICT-expert mailde terug en deed zich voor als radeloze 70'er, die wel wilde betalen, maar niet begreep hoe dat met die bitcoinrekening werkte. Er volgde een spannende mailwisseling...

- Beste 'Pietje', ik weet niet hoe het moet.
- Staat er heel heel duidelijk bij toch?
- Dat ziet er allemaal heel ingewikkeld uit. Kan ik ook gewoon overmaken?
- Het is niet zo moelijk als het lijkt. Dit is de enige optie.
- Ik ben bijna 70 jaar, dit filmpje mag echt niet gestuurd worden. Bitcoins snap ik niks van, we kunnen ook afspreken op Amsterdam centraal.
- Het is heel makkelijk. Volg gewoon de instructies en betaal met je creditcard. - Het centraal station is toch veel gemakkelijker, ik vergoed je reiskosten wel.

Ruikt bloed

De afperser ruikt nu na die handreiking bloed en voert meteen de druk op.

- Niet zeuren, nu wil ik 1.000 euro omdat je teveel zeurt!
- Dat is goed, sorry, maar dan wil ik het filmpje wel zelf hebben.
- Eerst betalen, dan praten we verder!
- Maar ik weet niet hoe meneer, ik word hier heel erg moedeloos van en ik heb al problemen met mijn hart.
- Het is heel makkelijk. Volg gewoon de instructies en betaal met je creditcard. Als je me je ID en creditcardgegevens stuurt, kan ik het ook voor je doen.
- Ik ga mijn bank even bellen wellicht kunnen die dit regelen. Inmiddels heb ik gewoon pijn op m'n borst meneer.
- Banken houden niet van bitcoins dus die gaan je zeker niet helpen. Als je gewoon doet wat ik zeg is er niks aan de hand. Ga je betalen of niet? Zo niet, dan weet je wat er gebeurt.
- Ik heb last van mijn hart, meneer
- Probeer het eerst zelf, als het je niet lukt kan ik de betaling voor je uitvoeren.
- Mijn IT'er neemt mijn scherm wel eens over als ik een probleempje heb kunt u dat ook?

Oplichter hapt toe

Dit is het moment dat de oplichter uit hebberigheid trapt in het verhaal en zelf te grazen wordt genomen. Hij mailt Koos een softwareprogramma, dat hem in staat stelt om de hele pc over te nemen. Dan vraag hij de Enschedeër om zijn inloggegevens van de bank. Koos geeft uiteraard de foute codes.

De afperser heeft nog niets in de gaten.

- Het wachtwoord klopt niet.
Koos reageert triomfantelijk.
- Daar heb je helemaal gelijk in, maar ik heb je IP-adres nu wel. Deze gaat per direct naar de politie. Met vriendelijke groet…

Woest

De Enschedeër, die liever anoniem blijft, heeft de mailwisseling en IP-adres inmiddels aan de politie doorgespeeld. Op basis van een IP-nummer is de locatie van de gebruikte computer te achterhalen. "Ik was niet van plan om dat zelf te gaan doen. Dat is werk voor de politie. Ik wist dat er geen filmpje kon zijn. Maar dit soort oplichting maakt me woest. Het is zo min. Dus ik dacht: wacht eens even!"


Einde artikel

Bron: Tubantia Enschede
Origineel artikel geschreven door: Lucien BaardBlog geschreven door: Evy Wouters
Gepubliceerd op: 7 Augustus 2019
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.PC Check-Up

Foto CCleaner op PC

Last van een trage pc of laptop? Blauw scherm gehad? Vraag dan de uitgebreide pc check-up aan. Met gratis programma's als CCleaner, Speccy en HitmanPro kan ik uw systeem controleren, opschonen en verbeteren.

Facebook Recensies

Foto met vrouw die naar reviews kijk op pc

XtremeCare is betrouwbaar, transparant en zet graag een stap extra voor haar klanten. Op facebook.com/pg/xtremecare.nl/reviews kunt u de beoordelingen en recensies lezen van mijn tevreden klanten!

Facebook Winactie

Facebook Winactie Bumblebee

Wilt u kans maken op te gekke usb drives? Ga dan snel naar www.facebook.com/xtremecare.nl en like mijn pagina, want bij 150 likes verloot ik deze keer een Bumblebee usb drive! De auto is helaas niet inbegrepen.